Wat is STEAM onderwijs?


STEM? STEAM? De nieuwe hype in het onderwijs
STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. Het doel van ons onderwijs is kinderen/jongeren opleiden om een goede toekomst te bieden en zichzelf te helpen ontwikkelen op emotioneel en intellectueel vlak. Niemand kan het nog ontkennen dat creativiteit, digitaal en technologie steeds belangrijker worden in ons leven. Het is dus ook vanzelfsprekend dat er steeds meer jobs in deze sector komen en nodig zijn.

Projecten rond reële problemen, vakoverschrijdend werken

Wanneer onthoud je het best informatie? Wanneer het relevant voor jou is en je er iets mee bent. Dat is de bedoeling van werken op projectbasis. Een project kan bijvoorbeeld zijn, het berekenen en meten van een aantal vierkante meter land waarop ze groenten gaan telen.

Leren samenwerken wordt weinig gestimuleerd in ons huidige onderwijssysteem. Al is het enorm belangrijk eens ze uit een schoolomgeving komen om belangrijke te kunnen verwezenlijken.

Geef kinderen een gevoel van controle over wat ze leren

Door vragen te stellen, kinderen te stimuleren om zelf op ontdekking te gaan en hen een eigen project te laten bedenken, zullen ze meer leren over zichzelf. Hun sterktes en zwaktes beter leren begrijpen. Uiteraard is er in een systeem zo groot als het onderwijs nood aan een curriculum, maar zelfs hierbinnen is er nog een enorm grote vrijheid.
Kinderen die zich meer verbonden voelen met hun klasgroep en leraar zullen beter doorzetten wanneer het moeilijk is.

Onze focus moet veranderen van onthouden en herkauwen naar nadenken en bijleren!

Laat ons weten wat je hiervan denkt, en plaats en reactie hieronder.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Onderwijs! Hoe verbeteren we ons onderwijssysteem in deze digitale eeuw?